This website uses cookies to enhance your experience.

Acquisition of Britannia Adhesives 2021

Xavier Desimpel en Louis Piette anticiperen handig op de Brexit

BRUGGE – Aan de vooravond van de Brexit, heeft de West-Vlaamse lijmgroep Gluecom van aandeelhouders Xavier Desimpel en Louis Piette (zoon van de wel bekende Kortrijkse ondernemer Guy Piette) het Britse Britannia Adhesives overgenomen. Daarmee verstevigt de producent van industriële lijmen haar reeds sterke positie op de Britse markt. De Gluecom groep heeft naast filialen in België (Brugge en Lokeren) ook filialen in Frankrijk (nabij Parijs), Polen (bij Warschau) en reeds twee vestigingen in het Verenigd Koninkrijk (Manchester en Birmingham). De totale omzet van de groep zal na deze overname in 2021 de kaap van 30 miljoen euro overschrijden, met een 100-tal medewerkers, en klanten in meer dan 70 landen wereldwijd.

Begin 2020 namen zoon Louis en vader Guy Piette via een kapitaalverhoging een belang in de lijmgroep, die tot dan volledig door Xavier Desimpel gecontroleerd werd. Daarmee werd een basis gelegd voor de verdere groei van het bedrijf die nu in het VK zijn beslag krijgt. Gluecom is een gerenommeerde fabrikant van industriële lijmen die gebruikt worden in de papier- en karton verwerkende nijverheid, grafische industrie, hout en bouw en algemene industrie. Zonder het te beseffen kom je de producten van Gluecom in het dagelijkse leven vaak tegen. Zo worden de lijmen bijvoorbeeld gebruikt voor maken en sluiten van alle soorten karton dozen, zakken, labels op flessen, boeken, ringmappen, luxe verpakkingen, gezelschapspelen en puzzels, bedden en matrassen, filters, lederwaren, binnen- en buitenschrijnwerk, algemene constructie en assemblage. “Onze mogelijkheden zijn oneindig”, zegt Louis Piette, bestuurder bij de Gluecom Groep. “We blijven elk jaar nieuwe toepassingen toevoegen aan ons productgamma. Naast deze overname in het VK, investeren we op dit moment ook in een uitbreiding van onze productiecapaciteit, en breiden we onze onderzoeksteams uit.”
Geen stap in het onbekende

Met de bedrijven Ace Adhesives (nabij Birmingham) en Aztec Adhesives (Manchester), was Groot-Brittannië reeds langer een erg belangrijke markt voor de Gluecom groep. De producten en de klanten van Britannia Adhesives sluiten nu perfect aan bij de bestaande activiteiten van de groep in het Verenigd Koninkrijk.

De bijzondere timing van de Britse overname, net nu de Brexit ingaat, vormt volgens Xavier Desimpel, CEO van Gluecom Groep, geen probleem: “We zien geen redenen waarom de industrieën waaraan wij leveren zouden verdwijnen uit Groot-Brittannië, eerder integendeel”, aldus Xavier Desimpel. “Zo leert onze ervaring dat Groot-Brittannië eerder een voorloper rol speelt op ecologisch vlak, door bijvoorbeeld het vervangen van plastic zakken door papieren zakken, veel sneller dan dat bij ons het geval was. In de afgelopen jaren kende deze toepassing, waarin wij Brits marktleider zijn, een enorme groei. Andere industrieën kenden dan weer een heropleving door de voorkeur om opnieuw meer lokaal te produceren, in plaats van alles uit het Verre Oosten te halen. De laatste 4 maanden van 2020 werd er in het VK maand na maand een nieuw omzet record geboekt, en dit was zeker niet alleen Brexit gerelateerd.”

Gluecom werd begin 2020 overigens zelf benaderd door de eigenaar van Britannia Adhesives, die aansluiting zocht bij een groter geheel. “De voormalige eigenaar van Aztec Adhesives had ons sterk aanbevolen, nadat wij zijn zaak in 2012 hadden overgenomen”, aldus nog Xavier Desimpel. “Net zoals bij Aztec Adhesives zal ook bij Britannia Adhesives de vorige eigenaar honderd procent operationeel blijven na de overname.”

Artikel geschreven door Karel Cambien: https://www.made-in.be/west-vlaanderen/xavier-desimpel-en-louis-piette-anticiperen-handig-op-de-brexit/
Loading
Loading