This website uses cookies to enhance your experience.

Tandem Xavier Desimpel - Louis Piette (Gluecom) stunt met strategische overname in Duitsland


BRUGGE – De West-Vlaamse lijmgroep Gluecom heeft een overname gedaan in Duitsland. Daar wordt het productgamma van haar Duitse sectorgenoot Fritz Haecker overgenomen. Gluecom is het bedrijf van Xavier Desimpel en Louis Piette (zoon van Guy Piette). Het brengt industriële lijmen op de markt en is snel groeiend.  Begin dit jaar nam Gluecom reeds de Britse lijmproducent Pafra over. Mede dankzij deze overnames in het VK en Duitsland zal de geconsolideerde omzet in 2023 wellicht voor het eerst de kaap van 50 miljoen euro overschrijden.

Beide bedrijven (Gluecom en Fritz Haecker) zijn marktleiders op wereldschaal in de ontwikkeling, productie en verkoop van op proteïne gebaseerde lijmen, ook nog ‘jelly glues’ genoemd, een niche in de markt van de industriële lijmen. Deze lijmen worden toegepast in de grafische industrie en in de luxe kartonnage. Meer bepaald voor de productie van boeken, fotoboeken, agenda’s, klasseurs, gezelschapsspelen, luxeverpakkingen en diverse andere toepassingen.
De merknamen Plakal van Fritz Haecker en Demcopack van Gluecom staan synoniem voor een zeer hoge kwaliteit en uitzonderlijke performantie, en worden verkocht in meer dan 80 landen wereldwijd. Het Duitse Fritz Haecker werd in 1885 opgericht, en is daarmee een van de oudste nog actieve lijmbedrijven ter wereld. De productie zal overgebracht worden naar de Gluecom vestiging in Lokeren. Gelatine lijmen zijn niet enkel performant en breed inzetbaar maar ook duurzaam. De lijmen zijn biologisch afbreekbaar en in combinatie met papier en karton composteerbaar.

Inzet op duurzaamheid


Gluecom heeft nog meer nieuws aan te kondigen. Om nog meer te kunnen inzetten op duurzaamheid heeft het bedrijf eerder dit jaar meegedaan aan de call van Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir die financiële steun bood om van Vlaanderen een toonaangevende recylcagehub te maken. Gluecom werd nu samen met 7 andere Vlaamse bedrijven geselecteerd voor haar innovatieve recyclagetechnieken om de materiaalkringlopen te sluiten.
Het is de bedoeling materialen langer in de kringloop te houden, de afvalberg te verkleinen en tegelijk de ontginning van nieuwe grondstoffen te voorkomen. Met het project van de gelatinelijmen gebaseerd op recyclaat uit de farma industrie speelt Gluecom daar perfect op in. Gluecom ontwikkelde een proces om gelatine recyclaat op kleine schaal te recycleren tot dierlijke lijm. Mede dankzij deze steun zal het proces opgeschaald worden en zal op termijn een groot deel van de productie overschakelen op recyclaten om farmaceutisch gelatineafval te verwerken tot lijm.
Naast gelatinelijmen is de Gluecom groep ook producent van dispersielijmen en hotmelts, met productievestigingen in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Artikel geschreven door Karel Cambien op 22 december 2022.
https://www.made-in.be/west-vlaanderen/tandem-xavier-desimpel-louis-piette-gluecom-stunt-met-strategische-overname-in-duitsland/
Loading
Loading