Diese Website verwendet Cookies um Ihre Erfahrung zu verbessern.

Acquisition Fritz Häcker PLAKAL


De Lokerse lijmgroep Gluecom, met de West-Vlaamse zakenfamilie Desimpel in het kapitaal, tekent met de Duitse sectorgenoot Fritz Häcker voor haar zevende overname.


De oorsprong van Gluecom gaat terug tot de Brugse lijmproducent Merckx, die werd opgericht in 1938. Merckx belandde later bij Accentis, de familiale holding van de West-Vlaamse ondernemer en politicus wijlen Aimé Desimpel. Ruim 20 jaar geleden smolt die Merckx samen met Demcopack Davis uit Lokeren. Sindsdien versterkte de groep, die in Gluecom omgedoopt werd, zich nog meer, met vier overnames in het Verenigd Koninkrijk en een in Frankrijk.

Daar komt nu nog een Duitse deal bij, meldt CEO Xavier Desimpel, zoon van Aimé en voor de helft eigenaar van Gluecom. Net als Gluecom is de Duitse sectorgenoot Fritz Häcker een van de belangrijkste spelers ter wereld voor de ontwikkeling, de productie en de verkoop van op proteïne gebaseerde lijmen, in het vakjargon gelatinelijm.
Spelletjes
Die nicheproducten in de markt van de industriële lijmen van Gluecom en Häcker worden in meer dan 80 landen verkocht en gebruikt in de grafische industrie en voor luxekartonnage, onder meer voor de productie van boeken, fotoboeken, agenda’s, gezelschapsspellen en luxeverpakkingen. Tot de klanten van Gluecom horen de spelfabrikanten Cartamundi en Ravensburger, het staalkoordbedrijf Bekaert, de frietmaker Clarebout en de theeproducent Twinings.

De gelatinelijm heeft als voordeel dat hij duurzaam is, biologisch afbreekbaar en composteerbaar in combinatie met papier en karton. Toch gaat Gluecom nog een stap verder met een innovatief procedé, een wereldprimeur om gelatineafval uit de farmanijverheid te recycleren tot dierlijke lijm, zonder kwaliteitsverlies.

Zuhal Demir
Het is een van de acht Vlaamse projecten die steun krijgen van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in het kader van de uitbouw van Vlaanderen tot een toonaangevende recyclagehub. Met de steun kan Gluecom het kleinschalige proces uitbreiden. Het bedrijf hoopt op termijn 100 procent van het Vlaamse farmaceutische gelatineafval te verwerken tot 8.000 ton lijm per jaar.
Fritz Häcker werd in 1885 opgericht en is een van de oudste nog actieve lijmbedrijven ter wereld. De productie zal worden overgebracht naar de vestiging van Gluecom in Lokeren. De Oost-Vlaamse groep, die met Häcker erbij ongeveer 130 mensen in dienst heeft, maakt ook andere soorten lijm voor verpakkingen, voor labeling en voor de papier-, assemblage-, hout- en bouwindustrie.

Door de nieuwe overname overschrijdt de geconsolideerde omzet in 2023 wellicht voor het eerst 50 miljoen euro. Sinds 2020 zit ook de Kortrijkse zakenfamilie Piette, bekend van het verzekeringsbedrijf Piette & Partners (nu groep P&V), in het kapitaal van Gluecom. Louis Piette heeft de andere helft van de Lokerse firma in handen.

Artikel geschreven door Bert Broens op 26 december 2022 (De Tijd). Origineel artikel: https://www.tijd.be/ondernemen/chemie/duitse-deal-voor-lijmgroep-van-familie-desimpel/
Laden
Laden