Ta strona wykorzystuje cookies, aby zwiększyć swoje doświadczenie.
Więcej informacji

Lijmgroep Gluecom neemt gamma Duitse sectorgenoot over


De Belgische groep Gluecom, producent van industriële lijmen, heeft het productgamma van haar Duitse sectorgenoot Fritz Haecker overgenomen.

Beide bedrijven zijn marktleiders op wereldschaal in de ontwikkeling, productie en verkoop van op proteïne gebaseerde lijmen (ook 'jelly glues' genoemd), een niche in de markt van de industriële lijmen. Deze lijmen worden toegepast in de grafische industrie en in de luxe kartonnage voor de productie van boeken, fotoboeken, agenda's, ringmappen, gezelschapspelen, luxeverpakkingen en diverse andere toepassingen.

De merknamen 'Plakal' van Fritz Haecker en 'Demcopack' van Gluecom worden verkocht in meer dan 80 landen wereldwijd. Het Duitse Fritz Haecker werd in 1885 opgericht, en is daarmee een van de oudste nog actieve lijmbedrijven ter wereld. "De productie zal overgebracht worden naar de Gluecom-vestiging in Lokeren", stelt Louis Piette, de gedelegeerd bestuurder van Gluecom.

Materiaalkringlopen sluiten

Gelatine lijmen zijn niet alleen breed inzetbaar maar ook duurzaam. De lijmen zijn biologisch afbreekbaar en in combinatie met papier en karton composteerbaar.

Om nog meer te kunnen inzetten op duurzaamheid heeft Gluecom eerder dit jaar meegedaan aan de call van Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die financiële steun aanbood om van Vlaanderen een toonaangevende recyclagehub te maken. Gluecom werd samen met zeven andere Vlaamse bedrijven geselecteerd voor haar innovatieve recyclagetechnieken om de materiaalkringlopen te sluiten.

Van afval tot lijm

"Het is de bedoeling materialen langer in de kringloop te houden, de afvalberg te verkleinen en tegelijk de ontginning van nieuwe grondstoffen te voorkomen. Met het project van de gelatinelijmen gebaseerd op recyclaat uit de farma-industrie speelt Gluecom daar op in", zegt Louis Piette. Gluecom ontwikkelde een proces om gelatinerecyclaat op kleine schaal te recycleren tot dierlijke lijm. Mede dankzij de overheidssteun zal het proces opgeschaald worden en zal op termijn een groot deel van de productie overschakelen op recyclaten om farmaceutisch gelatineafval te verwerken tot lijm.

Naast gelatinelijmen is de Gluecom groep ook producent van dispersielijmen en hotmelts, met productievestigingen in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Begin dit jaar nam Gluecom reeds de Britse lijmproducent Pafra over. Met deze overnames zal de geconsolideerde omzet van de groep in 2023 wellicht voor het eerst de kaap van vijftig miljoen euro overschrijden.

Artikel geschreven door Kurt De Cat op 09/01/2023 op: https://grafisch-nieuws.knack.be/grafisch-nieuws/lijmgroep-gluecom-neemt-gamma-duitse-sectorgenoot-over/article-news-1926353.html
Wczytywanie
Wczytywanie