This website uses cookies to enhance your experience.

Expansion in the UK


Acquisition of Pafra Adhesives 2022

Louis Piette en Xavier Desimpel (Gluecom) doen nieuwe strategische overname in het Verenigd KoninkrijkKORTRIJK – De West-Vlaamse lijmgroep Gluecom van Xavier Desimpel en Kortrijkzaan Louis Piette, heeft haar Engelse collega Pafra Adhesives Ltd overgenomen, nauwelijks een jaar na de overname van Britannia Adhesives Ltd. Pafra is de Britse marktleider in UK in diverse nichetoepassingen voor industriële lijmen (zoals voor de productie van enveloppes en de kartonverwerkende industrie), en op zich groter dan de 3 bestaande Britse vestigingen van Gluecom.  

Gluecom is één van Europa’s meest gerenommeerde fabrikanten van industriële lijmen. De groep heeft vestigingen in België (Brugge en Lokeren), Frankrijk (nabij Parijs), Polen (bij Warschau) en in het Verenigd Koninkrijk (Manchester, Birmingham, Brentwood en Basildon). De producten worden gebruikt in de meest brede sectoren van de industrie.
Door deze overname verdubbelt de omzet in UK tot bijna 25 miljoen euro, meer dan de helft van de groepsomzet (45 miljoen euro). Een opvallende evolutie na de Brexit, maar deels ook daardoor te verklaren. Importeren en exporteren naar en vanuit UK wordt moeilijker door bijkomende administratie en hogere transportkosten. Vooral voor kleinere bedrijven is dit een belangrijke extra last. Gluecom is reeds lange tijd actief in zowel UK als het continent, en is als exportbedrijf, ook buiten Europa, vertrouwd met deze problematiek.
Gluecom was op zoek naar extra capaciteit om aan de toegenomen vraag in UK te kunnen voldoen. Toen de groep gepolst werd naar haar eventuele interesse in een overname van Pafra, moest het dan ook geen twee keer nadenken. Op korte termijn kon het exclusieve overnamegesprekken bedingen, die op 1 maart positief afgerond werden.

Center of excellence
De Britse activiteiten werden ondergebracht in een nieuwe tussenholding Gluecom UK, dat in totaal een 50-tal medewerkers zal tellen. Dankzij de overname van Pafra kunnen belangrijke synergievoordelen gerealiseerd worden op talrijke domeinen. Pafra heeft een bijzonder sterke knowhow, en wordt op het vlak van koudlijmen het ‘centre of excellence’ voor de volledige groep.
Gluecom produceert koudlijmen op verschillende sites in UK, Frankrijk en België. Pafra heeft zich in de afgelopen jaren ook gespecialiseerd in watergedragen pressure sensitive lijmen, wat voor de Gluecom groep een nieuwe, interessante niche wordt. Deze lijmen worden onder andere toegepast in hoogwaardige, technische tapes en labels. De topproducten van Pafra zullen via de verkoopkanalen van Gluecom ook in andere Europese landen verkocht worden.

Artikel geschreven door Karel Cambien: https://www.made-in.be/west-vlaanderen/louis-piette-en-xavier-desimpel-gluecom-doen-nieuwe-strategische-overname-in-het-verenigd-koninkrijk/ 

Gluecom - Pafra.pdf
Ondernemers7-2022_Deel8.pdfAcquisition of Britannia Adhesives 2021

Xavier Desimpel en Louis Piette anticiperen handig op de Brexit


BRUGGE – Aan de vooravond van de Brexit, heeft de West-Vlaamse lijmgroep Gluecom van aandeelhouders Xavier Desimpel en Louis Piette (zoon van de wel bekende Kortrijkse ondernemer Guy Piette) het Britse Britannia Adhesives overgenomen. Daarmee verstevigt de producent van industriële lijmen haar reeds sterke positie op de Britse markt. De Gluecom groep heeft naast filialen in België (Brugge en Lokeren) ook filialen in Frankrijk (nabij Parijs), Polen (bij Warschau) en reeds twee vestigingen in het Verenigd Koninkrijk (Manchester en Birmingham). De totale omzet van de groep zal na deze overname in 2021 de kaap van 30 miljoen euro overschrijden, met een 100-tal medewerkers, en klanten in meer dan 70 landen wereldwijd.

Begin 2020 namen zoon Louis en vader Guy Piette via een kapitaalverhoging een belang in de lijmgroep, die tot dan volledig door Xavier Desimpel gecontroleerd werd. Daarmee werd een basis gelegd voor de verdere groei van het bedrijf die nu in het VK zijn beslag krijgt. Gluecom is een gerenommeerde fabrikant van industriële lijmen die gebruikt worden in de papier- en karton verwerkende nijverheid, grafische industrie, hout en bouw en algemene industrie. Zonder het te beseffen kom je de producten van Gluecom in het dagelijkse leven vaak tegen. Zo worden de lijmen bijvoorbeeld gebruikt voor maken en sluiten van alle soorten karton dozen, zakken, labels op flessen, boeken, ringmappen, luxe verpakkingen, gezelschapspelen en puzzels, bedden en matrassen, filters, lederwaren, binnen- en buitenschrijnwerk, algemene constructie en assemblage. “Onze mogelijkheden zijn oneindig”, zegt Louis Piette, bestuurder bij de Gluecom Groep. “We blijven elk jaar nieuwe toepassingen toevoegen aan ons productgamma. Naast deze overname in het VK, investeren we op dit moment ook in een uitbreiding van onze productiecapaciteit, en breiden we onze onderzoeksteams uit.”

Geen stap in het onbekende
Met de bedrijven Ace Adhesives (nabij Birmingham) en Aztec Adhesives (Manchester), was Groot-Brittannië reeds langer een erg belangrijke markt voor de Gluecom groep. De producten en de klanten van Britannia Adhesives sluiten nu perfect aan bij de bestaande activiteiten van de groep in het Verenigd Koninkrijk.

De bijzondere timing van de Britse overname, net nu de Brexit ingaat, vormt volgens Xavier Desimpel, CEO van Gluecom Groep, geen probleem: “We zien geen redenen waarom de industrieën waaraan wij leveren zouden verdwijnen uit Groot-Brittannië, eerder integendeel”, aldus Xavier Desimpel. “Zo leert onze ervaring dat Groot-Brittannië eerder een voorloper rol speelt op ecologisch vlak, door bijvoorbeeld het vervangen van plastic zakken door papieren zakken, veel sneller dan dat bij ons het geval was. In de afgelopen jaren kende deze toepassing, waarin wij Brits marktleider zijn, een enorme groei. Andere industrieën kenden dan weer een heropleving door de voorkeur om opnieuw meer lokaal te produceren, in plaats van alles uit het Verre Oosten te halen. De laatste 4 maanden van 2020 werd er in het VK maand na maand een nieuw omzet record geboekt, en dit was zeker niet alleen Brexit gerelateerd.”

Gluecom werd begin 2020 overigens zelf benaderd door de eigenaar van Britannia Adhesives, die aansluiting zocht bij een groter geheel. “De voormalige eigenaar van Aztec Adhesives had ons sterk aanbevolen, nadat wij zijn zaak in 2012 hadden overgenomen”, aldus nog Xavier Desimpel. “Net zoals bij Aztec Adhesives zal ook bij Britannia Adhesives de vorige eigenaar honderd procent operationeel blijven na de overname.”

Artikel geschreven door Karel Cambien: https://www.made-in.be/west-vlaanderen/xavier-desimpel-en-louis-piette-anticiperen-handig-op-de-brexit/

Artikel Gluecom verdubbelt Britse oplslagcapaicteit
Loading
Loading